RSS

Saturnalia – Древноримският прототип на Коледните празници (ЧАСТ I)

16 Дек
Saturnalia – Древноримският прототип на Коледните празници (ЧАСТ I)

Felicem Diem Christi Natalem Omnibus Exopto!


На 17 декември древните римляни започвали презненствата около своя зимен фестивал, Saturnalia, посветен на бога на земеделието (и посева) Сатурн, продължаващ до една седмица. С годините процесът се удължавал все повече и повече. Август дори опитал да съкрати празника до три дни, но без успех. По това време училищата и занаятчийниците затваряли врати, а хората масово посещавали гладиаторски игри. Според подобреното издание на „The Bantam New College Latin & English Dictionary“, хората се поздравявали помежду си с „Io Saturnalia!“ и „Hilara Saturnalia!“. Тук, разбира се, не можем да говорим за празнуване на Коледа, но за един античен празник традиция, който е запазил някои от обичаите си и в нашето съвремие, заедно с някои предишни езически традиции.

На 25 декември, по-късно преминало на 21-ви, се празнувала т.нар. Brumalia – Natalis Solus Invicti – празник, също част от Сатурналиите, в чест на бога Слънце, когато е зимното слънцестоене. (А всъщност дори християнизираните римляни не празнували Рождество Христово на 25 декември до III-IVв.сл.Хр.)
Подобно на установилия се Коледен обичай, римляните си разменяли дори подаръци(най-вече свещи, ако съдим по „Dictionary of Greek and Roman Antiquities“ на Уилям Смит)– strēna, а празненства/купони от всякакъв тип се провеждали сред всички социални разделения. Началото се давало с голяма вечеря банкет на 17 декември, в която се присъединявали дори боговете. Един от странните обичаи на римляните, е символичното освобождаване на Сатурн в същата вечер, когато отрязвали вълнените конци, с които били завързани краката на статуята му. По време на тези празници и работниците си взимали почивка и понякога робите дори се хранели заедно с господарите си (подобно т.нар. „team buliding“ вечери). Единствено докато течали Сатурналиите, бил разрешен хазартът.
Сред децата популярна била игра, подобна на съвременната „Jacks” (“Бабки“), но с овчи костици (т.е. ашик) – tali. Известна сред момчетата била играта, подобна на „ези-тура“ – ‘heads’ или ‘ships’ – от едната страна на монетата бил ликът на бог Янус, а от другата – кораб, който символизирал средстовото, с което се придвижвал Сатурн.
Споменатите свещи и лампи за подарък се давали на възрастните, за да „осветят“ пътя през предстоящата година. На децата често се подарявали малки глинени фигурки, наречени sigilla. Самите подаръци били два типа: xenia и apophorēta . Първите се били за обзавеждането и украсата на дома, а вторите представлявали „лакомства“ за вечеря. Marcus Valerius Martialis (Марк Валерий Марциал) описва в своите поеми някои от даровете: редки храни, орехи, вина, парфюми, цветни корони, калъфи за книги, издания на Катул, Вергилий или Цицерон. Известно било и подаряването на кошница с разнообразни дарове, наречена sportula.

По време на Сатурналиите се избирал и т.нар. Princeps Saturnalicius, който председателствал тържествата във всяко едно домакинство/дом. Неговата дума била закон, независимо дали заръчвал някой да танцува гол или да скочи в ледена вода. Всеки един член на familia-та можел да бъде такъв princeps – т.е. и жена, и дете, и слуга имали еднакви права в това отношение. По-късно, през Средновековието, ще се появи т.нар. Lord of misrule, заимстван от древноримските „фалшиви крале“ на Сатурналиите.

A Saturnalian Limerick
There once was a princeps in Rome
Who ruled for a week in the home,
But after the feast,
The crown he released,
And now he’s back tilling the loam.

(Очаквайте и Част Втора)

Рада Бонева

Advertisements
 

Етикети: , , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s