RSS

Античен празник 2015 – Отзвук

27 Юни
Античен празник 2015 – Отзвук

Тази учебна година, макар и на самия край, доста след завършването на XII клас, традицията бе спазена и отново бе организиран Античен празник.
Мероприятието бе проведено в карето зад Президентството, до ротондата „Свети Георги” в руините на стария императорски дворец. Събитието бе организирано с подкрепата на Софийска община, издателство „Сиела”, пицария „Leo’s pizza”, родителското настоятелство и педагогическия съвет на НГДЕК „Константин Кирил Философ”, както и СУ „Свети Климент Охридски”. Присъстваха както много настоящи, така и бивши, а и бъдещи ученици на гимназията. Учителският колектив също беше представен от огромен брой преподаватели. Присъстваше и бившият директор и основател на НГДЕК – госпожа Гергина Тончева. Имаше много родители, а пък и случайни минувачи също оставаха и се заглеждаха за минутка-две. Сред организаторите бяха главно ученици от X клас, но VIII и особено IX клас също помогнаха много.
Началото на празника беше към 17:00 часа на 25-ти юни, а краят около 19:00 часа.


Много и интересни неща бяха представени на тазгодишния Античен празник на Класическата гимназия. Програмата започна с маратон, в който участваха четири отбора от по трима души, а победоносният отбор бе награден с медали. Нататък шоуто продължи с представянето на пиесата „30 април, 311 година или как се роди новият свят?”, изиграна от античния театър на НГДЕК под ръководството на госпожа Веселина Вачкова и господин Даниел Иванов. Актьорите бяха притиснати от краткото време, затова пиесата беше в съкратен „демо” вариант, но публиката отново (тъй като представлението се играе за втори път на сцена) хареса играта на актьорите и историята, която беше представена.

В малките промеждутъци между мероприятията имаше безплатен щанд с храни, приготвени по антични рецепти, които също останаха с добри отзиви. А който не ядеше, играеше сиртаки, в което се включиха много ученици, учители и родители.

После се състояха поетическите състезания, чиято цел беше представянето на лично творчество пред публиката. Състезателите бяха оценявани от жури в състав: госпожа Веселина Вачкова (преподавател по история на културата), госпожица Цветелина Димитрова (учител по български език и литература) и представител на издателство „Сиела”. Първото място зае Теодора-Косара Попова, второто бе присъдено на Теодор Йоргов, а на третото бе поставен Василен Василев. И тримата отличили се са в класа на господин Кирил Прибойски. Победителите спечелиха различни книги, както и ваучери от издателството.

Грандиозният финал се отбеляза с бой между гладиатори и защитаване на имперската чест на Класическата гимназия. Изви се и голямо сиртаки (за пореден път), а накрая господин Даниел Иванов подари на присъстващите песен.

Като цяло традицията бе спазена докрай и всички силно се надяваме догодина да бъдем поканени на поредния Античен празник, защото за един ден в годината София облича toga praetexta и, с помощта на класиците, засиява в античната светлина на Древен Рим.

 Теодор Йоргов
Photo_02

Photo_01

Снимки: Кристина Трайкова и Рада Илиева
Advertisements
 

Етикети: , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s