RSS

Шест жени и половина – или Бремето на Хенри VIII

07 Февр
Шест жени и половина  – или Бремето на Хенри VIII

henryWifesИсторията на династията на Тюдорите е една от най-известните не само в рамките на Англия, но и по целия свят. Може би най-яркият и запомнящ се владетел от династията е крал Хенри VIII (1491-1547) от XVI век. Той е известен главно с полигамията си и единствената цел в живота си, която преследва докрай: да се сдобие с мъжки наследник. Хенри управлява 38 години и остава в историята като един от най-суровите (а и скандални) европейски владетели. За своя 56-годишен живот този монарх успява да смени цели шест съпруги, а сред наследниците му са емблематичните за английската история кралица Мери (Мария Тюдор) или впоследствие по-известна като Кървава Мери, както и една от най-прочутите кралици – Елизабет Първа.

Съпруга №1: уреден е династичен брак с Катерина Арагонска, вдовица на брата на  Хенри, когато той е едва на 12г. Пет от шестте им деца умират. ; От съпруга №2, Ан Болейн, има една дъщеря (бъдещата Елизабет Първа) и проблеми с църквата, която не признава брака му. Съдбата довежда и тази връзка до трагичен развой: Ан е обвинена в кръвосмешение с брат си, а по-късно е осъдена на смърт за заговор. Трета подред се пада Джейн Сиймор, придворна дама на краля, а също и негова трета братовчедка. Тя му ражда едно момче, Едуард VI, но за сметка на това умира по време на раждането.Най-накрая е вписано мъжко име в родословното дърво на династията, но трагедиите идват една подир друга: Едуард управлява по-късно, но за кратко, тъй като умира от туберкулоза. Говори се, че Сиймор е единствената от многото жени на монарха, която той е обичал наистина.
Цели две години за необходими на Хенри VIII да се възстанови след смъртта й, докато успее да си намери нова спътницав живота – честта на съпруга №4 се пада на Ана Клевска, но само по политически връзки и бракът им не порсъществува още дълго. Катрин Хауърд, съпруга №5, наричана „роза без нито един трън“, е с цели 30 години по-млада от своя възлюбен крал. Принципите на времето обаче повеляват, че при обвинение в изневяра, каквото се случва не много време след това, кралица №5 трябва да бъде наказана с убийство, както и предполагаемите любовници. Катрин Пар е последната жена в живота на английския крал, удостоена с титлата съпруга №6. Към 31-годишна възраст учената дама има вече цели два брака зад гърба си, като още на 20 години остава вдовица. Новата кралица се ползва с особена подозрителност и недоверчивост от страна на съпруга си, тъй като тя е е привърженик на лутеранството. След смъртта на Хенри Катрин се омъжва отново – за Томас Сиймор, брат на гореспомената съпруга №3. Но именно Катрин Пар е жената, която донася спокойствие в двореца и осигурява мир през последните години в живота на Хенри.

Писмо на Хенри до Ан Болейн:

Повелителко моя, приятелко моя!

Предавам сърцето си и себе си във Вашите ръце, оставям се на Вашата добра воля и Ви умолявам отсъствието ми да не отслаби привързаността Ви към мен. Това ще увеличи болката ми, което би било много жалко, тъй като раздялата ме наранява достатъчно, дори повече отколкото предполагах, че е възможно да боли.
Това ми напомня за една подробност, свързана с астрономията, а именно, че колкото по-далече от Слънцето са земните полюси, толкова по-изгаряща е топлината. Това се случва и с нашата любов. Делят ни разстояния, но страстта се увеличава – поне от моя страна. Надявам се, че същото се отнася и за Вас и Ви уверявам, че страданията, които нашата раздяла ми причинява, са толкова големи, че биха били непоносими, ако не беше силната ми вяра във Вашата неразрушима привързаност към мен.
За да Ви напомня своите чувства и тъй като не мога да бъда лично във Вашето присъствие, Ви изпращам подарък, който ще ме замести най-добре – моя портрет, както и няколко гривни, като си мечтая да бъда на тяхно място, когато ги поставите на ръцете си и изпитате удоволствието от допира им.

От ръката на Вашия слуга и приятел,
Хенри

Клю-Клю: Учени от Южния методистки университет в САЩ са установили, че кралят имал две редки генетични заболявания, с което обясняват неговите проблеми с психиката и здравето. На младини Хенри бил в прекрасна физическа форма, но с възрастта здравето му се влошавало, а малко преди да умре Хенри VIII тежал към 180 килограма, краката му били покрити с язви, страдал от мускулна слабост. Освен това имал и проблеми с психиката – параноя, депресия, тревожност и разпад на психиката.
Според учените в жилите на Хенри VIII вероятно е текла рядко срещана кръв от група, наречена „Кел положителна”, към която спадат само 9% от европеидните хора. Когато двама души от тази група имат дете, това създава проблеми в имунната система на майката и всеки неин следващ опит да забременее е застрашен. Според биолозите именно това се е случило и с Катерина Арагонска, и с Ан Болейн. Вниманието на изследователите било привлечено от факта, че почти всички жени на краля са имали проблемни бременности, затова потърсили проблем от мъжката страна.

Но нека погледнем към някои интерпретации на проблема на Хенри. Какво например се получава, когато съотнесеш текстове на Тейлър Суифт към биографията на владетеля? Например това (източник) :

enhanced-16298-1423157188-7

Друга крайно забавна интерпретация ни предлагат учителите Mrs. B and Mr. H, които правят кавъри на популярни осемдесетарски (и по-модерни) песни на историческа тематика – само за любители! Един от най-големите им „хитове“ е “Money, money” на ABBA в стил Хенри VIII:

Р.Б.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на февруари 7, 2015 in Интересно, Статии

 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s