RSS
Цитат
01 Февр

„ Без никакво съмнение може да се каже, че според днешните разбирания античните поети  непременно биват възприемани като морални учители. Техният поток от мисли по един гениален начин се стреми по-скоро да извлече полезното знание, това, което носи удоволствие, отколкото да наставлява. Те с неудържим ентусиазъм държат всяко нещо да бъде разгледано цялостно; да разграничават, но и да търсят начин да съчетаят разума и страстите.

 Би могло да се твърди, че в това време на езичество тъмнината и несигурността на живота, тласкащи античните хора към непрестанно преследване на щастието, са причината те често да бъдат съблазнявани от мисълта за лесно достъпни наслади. Имайки предвид, че до голяма степен модерното общество е повлияно и подражава на подобно поведение, вероятно то не бива да бъде съдено за това.

 При това положение не е чудно, че, след като пред теб не съществува никаква друга благоприятна перспектива, не ти остава нищо друго освен да съсредоточиш усилията си в подобряването на настоящето. Но модерните хора, които са наясно с надеждите и страховете по отношение на темата за вечността, сякаш изпитват необходимост да рамкират непредксзуемото въображение на античните поети. Те вярват, че единствено чрез беглото споменаване на максимите от миналия разврат и чрез ехото от песните на древните вакханки, те не само доказват желанието си за откритие, за прогрес, но и стремежа си към добродетели. И така с готовност да се угоди на днешните очаквания на нас ни бива представено само това, от което, ако беше жив, поетът вероятно би се засрамил.“

Samuel Johnson, The Rambler No. 29

МОРАЛНОТО ЗАВЕЩАНИЕ НА АНТИЧНИТЕ ПОЕТИ ДНЕС

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на февруари 1, 2015 in Интересно, Статии

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s