RSS

Големите любови на българските писатели

24 Дек
4

Стихотворението „Стон“ на Яворов, посветено на любимата му Лора Каравелова

Много и различни са любовите в родната литература. Известните ни писатели и писателки са черпили вдъхновение от не една и две музи. Хрониката е извадила наяве едни от най-пламенните, необикновени и често завършващи с тъжен край любови на българската литуратура. Книгата „Големите любови на български поети и писатели“ на Венелин Митев (Сиела, 2012) ни запознава отблизо с най-интригуващите интимни любовни истории на родни литературни гордости като Иван Вазов, Елин Пелин, Пейо Яворов, Любен Каравелов, Теодор Траянов, Димитър Димов, Димитър Талев, Дора Габе, Елисавета Багряна… (бел.ред.)


Неуспяла да се сдобри с Яворов през 1908г., Дора Габе сключва брак с литературния историк, критик, писател, поет и музикант професор Боян Пенев. Преди сватбата тя подлага на изпитание чувствата му, като заминава за родното си село в Добруджа за два месеца, но Боян Пенев дава да се разбере,че няма да позволи помежду им да застане Яворов. Бащата на Дора Габе харесва Боян, но възниква проблем, свързан с религията на поетесата- тя е еврейка и трябва да се покръсти от най-стария поп в Добруджа. Откриват го и религията на Габе бива заменена от източно православие, след което се венчават на 7 януари 1908 г. Скоро Дора забременява, но за амбициозния млад учен е твърде късноза дете и поетесата прави аборт. Никога не успява да забременее отново, независимо от болезнените процедури.
Истината е, че Елисавета Багряна реално не отмъква съпруга на Дора Габе, защото когато Боян Пенев и “вечната и святата“ се срещат, той вече от шест години не живее с Дора. Габе му прощава безброй изневери, но чашата прелива, когато в дома им се натрапва дъщерята на професор Любомир Милетич – Олга, която постоянно и безсрамно флиртува с Боян.През лятото на 1918г. майката на Пенев умира от “силна меланхолия“. Професорът по наследство също страда от болестта, поради която Милетич го изоставя. Отчаян, Боян умолява Дора да се върне и тя го прави, но през лятото на 1920г. той подновява връзката си с Олга Милетич, която му ражда момче- Владимир.

В живота на Боян Пенев се появява нова жена-чужденката на име Маруся, чийто мъж е петът Ян Каспарович, подпомаган от Дора Габе с превода на неговите „Химни“. Пенев се залюбва с Маруся, дори ѝ обещава брак, но внезапната парализа на Каспарович я кара да остане и да се грижи за него.
„Лиза не се вмъкна между Дора и Боян. Те вече бяха разделени“, потвърждава сестрата на Габе-Бела Казанджиева. По време на запознанството си с Пенев, Багряна е съпруга на офицера Иван Шапкарев, чиито представи за офицерска съпруга поетесата не може да оправдае. Свекървата е толкова властна, че иска да заключи „вечната и святата“ вкъщи да изпълнява домакинските си задължения-дотам,че поетесата е принудена да пише крадешком стиховете си. Напуска го на 16 април 1925г.- в деня,когато става атентатът в царквата „Света Неделя“.
Боян и Багряна живеят в къщата на професора на мястото на днешния хотел „Сердика“, срещу паметника на Васил Левски. За разлика от нея обаче, той не успява да се разведе. Пенев предприема стъпки за развод, но тогава пък почива бащата на Дора – Петър Габе и от уважение към скръбта на бившата си спътница, той спира делото. Следва операция на апендикса и точно,когато се готвят да го изпишат, съсирек от кръв фатално засяга сърцето (Емболия). Така до края на живота на Боян Пенев той и Дора Габе си остават съпрузи. Багряна посвещава на Пенев няколко стихотворения и дори цял цикъл.
По повод мълвата, че заради професора двете поетеси са врагове, Елисавета Багряна казва следното: „Веднъж занасяха Дора, за да ни скарат: “Лиза е толкова опасна, само как ти открадна Боян Пенев!“. А Дора ги погледна съвсем спокойно и отвърна: “ Боян Пенев е голям мъж и той може да има две жени!“. Клюкарите млъкнаха като попарени, а в случая Дора прояви характер. Неслучайно съм ѝ посветила стихотворението „Нестинарска съдба“ , където казвам, че участта на българката е такава: „все танцува върху огън и жар“.

Даяна Спиридонова

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на декември 24, 2014 in Новини

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s