RSS

САТУРНАЛИИ 2014

30 Ноем

S for SATURNALIA

 Saturnalia 2014  И тази година Сатурналиите на НГДЕК няма да ни подминат. Изместено във времето с около две седмици от обичайното, събитието ще се проведе в Деня на студентите, 08.12. Мястото е зала „Св. София“, в бившия Партиен дом. Поканите са вече в продажба и са на цена от 6лв. Фейсбук събитието можете да намерите на този адрес.

В Древен Рим Сатурналиите се провеждали през декември в чест на бог Сатурн и продължавали по 7 дни. Обществените работи били отменяни, учениците не учели, забранено било да се наказват престъпниците. Робите получавали допълнителни привилегии – те били освобождавани от ежедневните си занимания, можели да се хранят от трапезата на господарите си, да носят техните дрехи и дори да им заповядват. Обществените мероприятия започвали от храма на Сатурн на Форума, следвало религиозно пиршество, в което участвали сенаторите и конниците.

Какво разкриха за предстоящите Сатурналии Гергана Василева и Теодора-Косара Попова, представителки
на випуск 36, пред „Диагноза: Класик“ :

Какво да очакваме от тазгодишните Сатурналии?
Сатурналиите тази година ще бъдат по-различни от всички досега. Ще представим нещата по нов начин. Имаме много идеи, но сме решили да не ги издаваме, за да бъде изненада за зрителите.

Всички заедно ли работихте върху сценария?
Чрез гласуване се избраха сценаристи – по един от всяка паралелка. Учениците, които получиха роля, трябваше да представят за одобрение своята идея пред тях.

На какъв принцип разпределихте ролите?
От всяка паралелка бяха избрани по двама души за жури. Всеки, който искаше да получи дадена роля, трябваше да подготви скеч. Журито преценяваше кой би се справил най-добре и разпределяше ролите.

Притеснявате ли се как ще се приеме представлението от учителите?
Не се притесняваме от това. Сатурналиите са се превърнали в традиция на училището. Смятаме, че повечето от учителите я приемат с добри чувства.

Забавлявахте ли се, докато работехте върху Сатурналиите? А сблъскахте ли се с някакви трудности?
Много се забавлявахме. Научихме доста неща. Успяхме да изгладим недоразуменията помежду си, да постигнем съгласие по основни въпроси и да работим в екип.За съжаление имахме известни затруднения с намирането на зала, в която да се проведат Сатурналиите, и това наложи датата да се премести за началото на декември. Важното е, че успяхме да се организираме и да преодолеем трудностите.

Притеснявате ли се да излезете на сцена пред толкова хора?
Ние двете се занимаваме с театър от доста време, и за голяма част от випуска излизането на сцена не е нещо непознато. Приемаме изиграването на тези роли като ново предизвикателство и ще дадем всичко от себе си, за да се справим добре и да забавляваме публиката.

Е, успех, десетокласници! Очакваме с нетърпение Сатурналиите!

Мирелла Илиева и Кристияна Първанова

Advertisements
 

Етикети: , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s