RSS

За литературата днес

27 ное.

UKLbyMWK-280x347

Преди дни Урсура Ле Гуин, един от най-известните американски съвременни писатели, беше наградена за принос към американската литература. В речта си, произнесена по време на награждаването, тя засяга важни проблеми на съвременната литература – оформянето на „класически произведения“, образци за „висока“ литература, пренебрегването на „писателите на въображението“ и др.

“Благодаря от сърце на тези, които ми връчиха тази награда. Семейството ми, агентите ми, редакторите ми, знаят, че това, че съм тук, е колкото моя, толкова и тяхна заслуга, както и че тази красива наградата е и тяхна, колкото е моята. И аз се радвам да я приема, и да я споделя с всички писатели, които бяха отхвърлени от литературата за толкова дълго време – моите колеги, авторите на фентъзи и научна фантастика- писателите на въображението, които за последните 50 години станаха свидетели на това как красивите награди отиваха при така наречените реалисти.

Мисля, че идват тежки времена, когато ще искаме да чуваме гласовете на писатели, които могат да виждат алтернативи на сегашния ни живот и могат да поглеждат извън нашето съсипано от страх общество и неговите натрапчиви технологии. Да виждат други начини за съществуване и дори да си представят някои реални основания за надежда. От поетите, мечтателите, реалистите на по-голямата реалност.

Точно сега имаме нужда от писатели, които знаят разликата между писането за пазара на масовата публика и практикуването на едно изкуство. Разработването на текстове, за да прилягат на стратегии за продажби с цел да се увеличи корпоративната печалба и приходите от реклама не е съвсем същото като отговорното публикуване и писане на книга.

И все пак виждам как отдела по продажби контролира редакционния. Виждам моите собствени издатели изпаднали в една глупава паника на невежество и алчност, таксуват обществените библиотеки за електронна книга шест или седем пъти по-високо, отколкото клиентите. Току що видях как един печалбар се опита да накаже издател за неподчинение, и писатели, заплашени от корпоративния канон. И аз виждам много от нас, писатели, да пишат книги, приемайки това. Оставяме се печалбарите да ни продават като дезодоранти и да ни казват какво да публикуваме и какво да пишем.

Книгите, както знаете, не са само стоки. Мотивът за печалбата често е в противоречие с целите на изкуството. Ние живеем в капитализъм. Неговата мощност изглежда неизбежна, както беше с божественото право на царете. На всяка човешка мощ обаче може да се оказва съпротива и да бъде променяна от хората. Съпротивата и промяната често започват от изкуството, а много често това се случва в нашето изкуство- изкуството на думите.

Аз имах дълга и добра кариера като писател. В добра компания. Сега, в нейния края, аз не искам да гледам как американската литература се продава надолу по течението. Ние, които живеем с писане и публикуване, искаме и трябва да настояваме за нашия справедлив дял от приходите. Но името на нашата красива награда не е печалба. Името ѝ е свобода“.

Г.М.


 
Вашият коментар

Публикувано от на ноември 27, 2014 в Новини

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s