RSS

Един ирландец в следосвобожденска България

16 Юни

Джеймс Баучер не е просто станция от втората линия на метрото в София или един от големите столични булеварди. Джеймс Дейвид Баучер е ирландски журналист, завършил Кеймбридж и силно привлечен от Балканите.

James_Bourcheir

Джеймс Баучер пристига в България няколко години след Освобождението като кореспондент на вестник „Таймс“ и веднага е запленен от българската култура. Той става ревностен защитник на българските интереси в западната преса, неколкократно изявява възмущението си от ощетяващите България Букурещки и Ньойски договор. Предсмъртното му желание било да бъде погребан близо до Рилския манастир, за да бъде вечно в „най-красивото кътче на България“.

Интересен факт е, че вместо да носи европейски дрехи и да е в тон с новозараждащата се българска „циливилизация“, Баучер често се обличал в български народни носии, а зиме вместо палто често носел ямурлук.

Ivan_Mrkvička_-_Rachenitsa

Всъщност Джеймс Баучер е и централен персонаж в картината на Иван Мърквичка „Ръченица“, дейстието се „разиграва“ в една бистришка кръчма. Според специалистите файтонджията на Баучер е бил родом от Бистрица и често водел ирландеца в родното си село.

снимки: интернет

Г.М.

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на юни 16, 2014 in Интересно

 

Етикети:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s