RSS

„Модата може да бъде жестока“

31 Окт
„Модата може да бъде жестока“

От векове наред сме свидетели на човешката глупост и различните форми, под които се появява. Лично моя любимка е модата. На какви ли не ексцентричности са ставали жертви хората. В начлото всичко се развивало сравнително добре, и така до края на Античността, но със Средновековието се дава зелена светлина на модния хаос. От тогава, та чак до днес. Несъмнено всички поне веднъж сме се захласвали по средновековните одежди или сме гледали с насмешка странните им кройки. Знаем ли какво всъщност стои зад тях? Несъмнено филмите и книгите са пропуснали да ни разкрият какво стои зад пищните рокли и прически. Истината е – модата може да бъде жестока.
Представете си какво е било за една млада дама да се събуди и да не може да се облече без помощта на поне двама души. Да пристегне талията си с корсет, притискащ тялото й толкова, че често това да завърши със счупени кости. След корсета се поставят три пласта поли, една или две възглавници със конска козина, даващи обем, или пък метална решетка вместо тях, за да има какво да поддържа самата рокля. И в двата случая след обличането, основни дейстивия като хранене, дишане, ходене, седене се затрудняват и стават почти невъзможни. Така, по време на един бал във Франция, млада благородничка стеснила талията си от 50 на 23 см. с помощта на здрав корсет и четири прислужнички – всичко това, за да влезе в новата си рокля. За нащастие, това бил последният бал на госпожицата, тъй като многото счупили се от пристегнатия корсет кости я убили още при първия танц. На друга аристократка й се случила не толкова трагичната история – провалила сватбата си. Не можела да влезе през вратата на църквата или да се доближи до съпруга си, тъй като полата на сватбената й рокля била широка не един или два, а повече от пет метра, точно по последна за тогава английска мода. Горкият съпруг, който освен със девствения колан, трябвало да се пребори и с огромната рокля.
Да се борят с женските дрехи не била единствена мъка на мъжете. Тяхното облекло също познава крайности. От помпозните гащета, също пълни с конска козина или свинска четина, до обувките с остър връх, простиращи се до половин метър пред собственика си. За да може все пак модните аристократи да вървят, те привързвали върховете на обувките със златни или сребърни верижки, които закачали за коленете си. Прическите също били коварна мода през Средновековието. Буклите, вдигани нависоко с помощта на восък, били скъпи и сложни за изработка, затова и се правели рядко- на седмица- две. Това обаче предизвиквало поява на въшки и оплешивяване. Да не говорим за “прекрасният” аромат, носещ се от непочистваните със седмици благородници.

Да не мислите, че само възрастните ставали жертви на модата? И положението на децата не било цветущо. Като бебета те били така увивани в пелени, че не можели да помръднат. Поради сложността на това повиване, пелените, подобно на прическите, не били сменяни дълго време. Това от друга страна се смятало за защита от тъмни сили. Често за да могат да понасят носещата се от детето миризма, бавачките подхвърляли бебетата нагоре като малки вързопчета- смятало се, че така миризмата намалява. Заради тази наглед невинна игра, много от малките умирали. За тези, които въпреки всичко излизали от пелените, положението не било много добро. Още от две годишна възраст децата са обличани като възрастни, а с това се очаквало и да се държат като такива. Детството им било отнемано от жестоката мода.

Западна Европа обаче не е единственото място, което познава такива модни крайности. Кимоната във Япония, сарите във Индия, 7 сантиметровите обувчици на момичетата в Китай, племенните одежди на африкански и южноамерикански племена – все сложни, мъчни за обличане и носене, “модерни” облекла.
До началото на XX век. това, което днес наричаме ексцентричност, е било всеобхватно и модерно. С идването на новия век, подобни крайности са рядкост. Приемаме ги за принадлежност към отделна каста, ритуални одежди или театрални костюми. В наши дни всички възприемаме външния си вид като “нормален”.
Дали наистина е така? Дали след време хората няма да гледат на нас, както ние на своите предци? Настина ли нашите дрехи са “нормални” или днешната мода ги прави също толкова фатални, без ние да разбираме това? Дали някой ден ние ще сме синоним на модно недоразумение? Да сочат към миналото с думите “Модата може да бъде жестока”?

Тони Косева

Advertisements
 

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s