RSS
Бележка
25 Окт
„Диагноза: Класик“

Добър вечер!
В тези последни петъчни часове в късния октомври няма как да не засегна темата около случващото се с/около вестника.
Има някои неща за (до)изясняване и не знам как биха станали, освен с един-два поста тук и на фейсбук страницата ни. Както вероятно знаете, с течение на обстоятелстваха (за сега) си нямаме сайт и блогът е мястото, където понастоящем публикуваме неща.
Нека бъдем изрично ясни, че винаги сме предоставяли възможност на желаещите да се включат. Не може и да става дума за тоталитарност, когато само тримата главни редактори се стараят да поддържат това „нещо“ живо. Нека си спомним как преди няколко години, когато се реши да се възроди училищния вестник, одобрението го имаше и напливът от желаещи беше голям. И все пак, дори от първия брой, от масата желаещи пак останаха шепа хора, на които им се занимава с това. Всеки, който смята, че вестникът е едно затворено общество и който се смята за ощетен, защото не му е предоставена възможност..къде беше, когато с „възраждането“ новината се разпространяваше? Когато из цялото училище бяха разлепени приканващи послания за всеки ентусиаст, придружени от имейл адрес за пращане? Когато хората обикаляха по класните стаи и представителите на ученическия съвет съобщаваха пред класовете си, че има такова нещо като вестник и се сформира екип, който всяка седмица се среща? Когато четвъртъците се събирахме за вестника и обсъждахме вясакви идеи и тези срещи винаги са били отворени и са ни посещавали много хора? Когато във всеки брой имаше адреси за връзка, и не е една и две публикации с призиви да се изпращат материали? Мога и да продължа…
Първоначалната идея беше този вестник да се изготвя от УЧЕНИЦИТЕ, защото е УЧИЛИЩЕН вестник. Да има екип, но не вески път да е един и същ и постепенно да намалява, а да има движение, глътка свеж въздух и нещо различно вески път. Не си мислете, че е приятно да работят 5 човека на кръст, при все, че идеята е всеки желаещ да се включва и да помага. Никой не ограничава никого…Ако имате идеи-споделяйте ги! Ако имате статии, творчество- също го споделяйте! Когато се обръщаме директно към хората и не получаваме отзиви, как да разберем какво мислят? Преди време се реши да пуснем във Фейсбук (защото е най-удобно и достъпно, нека бъдем откровени) една анкета с това какво желаете да има във вестника, защото все пак той е за учениците. И както можете да се убедите, веднага след това, в последния до момента брой определено се постарахме да включим поне част от нещата.. Имахме и идеи за нов, по-различен брой тази есен, но поради ред причини, няма(ше) как да се осъществят.
И пак казвам- който има идеи, нека не си ги кътка в себе си. Не очаквайте, че ние сме извори на такива идеи и се чудим къде да ги поберем. Ако сме имали някакви и някой се е чудил какво да пише (но поне е казал навреме, че му се пише), сме му предлагали тема/идея. Не сме тези, които решават какво точно ще има в броя- събираме се, обсъждаме, одобряваме и съответно евентуално не одобряваме, добавяме хрумки, готовия материал се поредактира смислово, правописно и както още щете и т.н и т.н. Моля всеки, който смята, че не му е предоставяна възможността да се изяви, нека сам да сподели защо не го е показал и защо е чакал да му се даде тема наготово. Предполага се, че щом някой се има за творческа и пишеща личност, то и няма да му липсват предложения 🙂 Нашата роля е да отцеждаме крайния резултат… и да допринасяме с някоя и друга статийка за нещо, за което имаме какво да кажем.
А този шум около вестника напоследък…Може би ако показвахте по някакъв начин, че сте заинтересовани от него, щеше да се направи нещо по въпроса. Когато се обръщаш към някого, а той не откликва, и когато всички се оплакват защо няма вестник, а накрая не се купува и половината…трудно би могло да се получи 🙂
Не се целя да засегна когото и да било, а да изразя позицията и мнението си, защото се изговори достатъчно. Ако сте прочели всичко до тук, то благодаря за търпението. Благодарим и на всеки, който ни е подкрепял и продължава да ни покрепя и помага. И ако разгърнете нечий друг училищен вестник, ще осъзнаете колко интересен и различен е нашият, но това вече е друг въпрос. През идната седмица ще се състои нова среща за вестника и всеки желаещ може да заповяда. Поради заетост в някои дни заради следучилищни занимания, информация за ден ще дадем допълнително.
Желая ви лека вечер/нощ..

Р.

„Диагноза: Класик“

Advertisements
 
4 Коментари

Posted by на октомври 25, 2013 in Новини, Статии, Съобщения

 

Етикети:

4 responses to “„Диагноза: Класик“

 1. Тодор Джонев

  октомври 26, 2013 at 7:55

  За всичко, което казвате по-горе, сте прави, но моля ви, когато пишете в 1л. ед.ч., ПОДПИСВАЙТЕ СЕ С ИМЕНАТА СИ!!! Не вярвам да има човек в НГДЕК, който да се казва “Диагноза: Класик”. Благодаря ви предварително!

  Like

   
 2. diagnozaklasik

  октомври 26, 2013 at 8:39

  Да,аз винаги под статии си пиша буквичката,явно този път съм забравила, не е нарочно във всеки случай 🙂

  Like

   
 3. diagnozaklasik

  октомври 26, 2013 at 8:56

  Сега разбрах какво имаш предвид. Това „Диагноза : Класик “ накрая се публикува автоматично,защото така е потребителското име 🙂

  Like

   
 4. Анонимен

  октомври 28, 2013 at 13:35

  Имената нямат значение в случая, важното е че има желание (което го има) и всички нападки срещу екипа на вестника (респективно на сайта-блога) са незаслужени. А тези, които плюят да се замислят егото ли ги води в живота, или здравия разум. П.С. мисля, че и всеки може да си изразява личното мнение свободно, така че това за „одушевения вестник“ че го боли сърцето за мястото на гимназията е позиция на екипа на вестника. Това, че някой хора са с различна от тази позиция си е техен проблем.

  Like

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s